Poistoilmalämpöpumput

suosituimmaksi lämmitys- ja jäähdytyspumpuksi. Hieman tavallista ilmalämpöpumppua kalliimpi ja tehokkaampi vaihtoehto on niin kutsuttu poistoilmalämpöpumppu. Mitä hyötyä siitä on? Paljonko sen ostaminen ja asennuttaminen maksaa? Vastaamme näihin kysymyksiin.

Miten poistoilmalämpöpumppu toimii?

Poistoilmalämpöpumppu tuottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta. Käytännössä poistoilmalämpöpumppu hyödyntää lähinnä kiinteistön kosteimpien tilojen ilmaa. Koska poistoilma on yli 20-asteista, pumppu pystyy tuottamaan lämpöä ympäri vuoden säästä riippumatta miltei vakioteholla.

Poistoilmalämpöpumppu ei pysty kuitenkaan generoimaan kaikkea asunnon tarvitsemaa lämpöä, vaan kylmimmillä säillä pumpun sähkövastukset tuottavat lisälämpöä. Asunnossa kannattaa olla käytössä lisälämmitysjärjestelmä tukemassa poistoilmalämpöpumppua. Kovimmilla pakkasilla esimerkiksi puulämmitys sopii hyvin pumpun rinnalle, mutta myös öljy- tai sähköjärjestelmä käy.

Poistoilmalämpöpumpulla voidaan lämmittää paitsi asuintiloja myös käyttövettä ja vesipattereissa sekä lattialämmitysputkissa kiertävää vettä.

Markkinoilla on erilaisia poistoilmalämpöpumppuja. Osassa tuloilma jaetaan asuntoon huoneissa olevien raitisilmaventtiilien avulla. Joissain järjestelmissä tuloilma esilämmitetään ja jaetaan huoneisiin koneellisesti. Joka tapauksessa poistoilmalämpöpumpun perusrakenteiksi tarvitaan toimiva ilmanvaihtojärjestelmä.

Paljonko poistoilmalämpöpumppu säästää?

Poistoilmasta voidaan vuositasolla kerätä talteen 60-70 % siihen sitoutuneesta lämmöstä. Poistoilmavirran pitää olla vähintään 0,5 kertaa rakennuksen ilmatilavuus tunnissa, että lämpöpumppu pystyisi tuottamaan järkevästi lämpöä. Tällöin oikein asennettu poistoilmalämpöpumppu pystyy vähentämään öljy- tai sähkölämmitetyn talon lämmityskuluja noin 40 %.

Vielä voimakkaammin kuin tavallisen ilmalämpöpumpun kohdalla, on poistoilmalämpöpumpun tapauksessa teroitettava, että järjestelmän suunnittelu on jätettävä osaavan ammattilaisen harteille. Ilman kiertoon vaikuttavat monet muuttujat ja aloittelija voi pilata koko ilmastoinnin ja lämpöpumpun toiminnan huonolla sijoittelulla.

Huomaa, että poistoilmalämpöpumpun rinnalle ei tarvita erillistä ilmastointilaitetta, vaan pumppu hallitsee koko ilmastointia.

Poistoilmalämpöpumpun hinta

Poistoilmalämpöpumppu maksaa yleensä vähemmän kuin maalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu. Itse laitteen hinta liikkuu 3000 ja 8000 euron välimaastossa. Halvimmat laitteet suoriutuvat lämmityksestä ja kesähelteillä myös jäähdytyksestä pienessä rakennuksessa. Kalliit pumput sopivat isompiin kohteisiin. Halvimmilla pumpuilla ei myöskään voi tyypillisesti lämmittää käyttövettä tai huolehtia lattialämmityksestä.

Poistoilmalämpöpumpun asennuksen hinta vaihtelee suuresti riippuen siitä, kuinka hyvin olemassa olevaa ilmastointijärjestelmää voidaan hyödyntää. Jos pitää rakentaa uusi ilmastointiputkisto, asennus voi maksaa tuhansia euroja. Tällöin poistoilmalämpöpumpun hinta voi vastata jopa ilma-vesilämpöpumppua. Jos koko ilmastointia ei tarvitse uusia, asennuksen voi odottaa maksavan noin tuhat euroa.

Muista myös!

  • Yleensä poistoilmalämpöpumppu ei tarjoa parasta säästöä saneerauskohteissa eikä B-energialuokkaa heikommissa uudistaloissa. Koska lämpö kerätään sisäilmasta, huono eristys syö suoraan poistoilmalämpöpumpun lämmitystehoa.
  • Poistoilmalämpöpumppu joutuu koville erityisesti silloin, kun asunnossa ei vietetä aikaa, sillä se hyötyy lamppujen ja sähkölaitteiden tuottamasta hukkalämmöstä. Jos asunto jätetään omilleen pariksi viikoksi kylmimmillä talvipakkasilla, laitteen sähkövastukset joutuvat kovan rasituksen alle ja kuluttavat paljon sähköä.
  • Poistoilmalämpöpumpun käyttö on sinällään helppoa eikä vaadi asukkaalta paljon työtä. Pumpun suodattimet pitää puhdistaa ja/tai vaihtaa mallista hieman riippuen tavallisesti noin kerran vuodessa.
  • Poistoilmalämpöpumpun arvonlisäverollisesta asennushinnasta 45 % voidaan vähentää kotitalousvähennyksen muodossa tuloverotuksessa.
  • Varmista, että asentajalla on tarvittavat luvat kunnossa (kylmäaine- ja sähköasentajan valtuudet). Jos asennuksen suorittaa henkilö, jolla ei ole tarvittavia virallisia sertifikaatteja, pumpun takuu raukeaa.

Katso myös:
Poistoilmalämpöpumppu (Sulpu ry)
Ilmalämpöpumput (Motiva)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *