Poistoilmalämpöpumppu hinta 3500 – 7000 euroa plus asennus – Kannattaako maksaa?

Poistoilmalämpöpumppu on tullut vähitellen yhä suositummaksi. Sen hinta on kuitenkin ensi vilkaisemalla aika korkea. Euroja siihen saa kulumaan runsaasti, jos niin tahtoo, jopa 7000 euroa pelkkään laitteistoon, ja kunnollisen järjestelmän asennukseen vielä monta tonnia tuohon päälle, vähän talosta ja systeemistä riippuen. Alle 3500 eurolla saa jo peruslaitteen, joka lämmittää pienen asunnon kivasti ja viilentää kesähelteillä, mutta tällainen malli ei sisällä muita lisäominaisuuksia. Kalliimmat laitteet ohjaavat lämpöä myös muihin kohteisiin, esimerkiksi lämminvesivaraajaan ja lattialämmitykseen.

Poistoilmalämpöpumppu toimii toisin päin kuin tavallinen ilmalämpöpumppu. Tavallinen ilmalämpöpumppu tuottaa yleensä lämpöä ulkoilmasta erillisen ulkoseinässä olevan yksikön avulla. Poistoilmalämpöpumppu puolestaan vähentää ilmastoinnin aiheuttamaa lämpöhukkaa ottamalla talteen huoneilmaan kerääntynyttä lämpöä ennen kuin ilma puhalletaan ulos. Poistoilmalämpöpumppu voi lämmittää käyttöveden varaajaa, lämmitysverkon vettä tai jopa ilmastoinnin tuloilmaa.

Poistoilmalämpöpumppua ei kannata niinkään verrata ilmalämpöpumppuun, joka on kuitenkin aika halpa, pienimuotoinen ja simppeli kapistus. Sen sijaan lähin rinnastuskohde löytyy maalämpöpumpusta. Hinnan puolesta näitä kahta on haastavaa vertailla. Peruskustannusten suhteen peli on selvä. Maalämpöpumpun hankkiminen ja asentaminen maksaa vähintään muutaman tonnin enemmän kuin poistoilmalämpöpumpun. Sen sijaan poistoilman avulla voi kattaa vain noin puolet tavallisen asuintalon lämmityskuluista, kun hyvä maalämpöpumppu hoitaa arviolta kolme neljännestä lämmityksestä. Pienessä talossa maalämpöpumppu tosin maksaa itsensä takaisin aika hitaasti: siihen voi kestää 15 vuotta. Maalämpö sopiikin parhaiten isoihin rakennuksiin, ei minnekään pieniin mökkeihin. Poistoilmalämpöpumppu puolestaan maksaa itsensä takaisin 8-10 vuodessa, ainakin hyvin rakennetussa talossa.

Poistoilmalämpöpumpulla voi hoitaa ilmastoinnin ja ilman lämmityksen ohella käyttöveden kuumentamisen ja lattialämmityksen

Suomen sääoloissa poistoilmalämpöpumppu sopii parhaiten veden lämmittämiseen. Muussa lämmityskäytössä sen teho heikkenee hieman kovilla pakkasilla. Poistoilmalämpöpumppu ei ole mikään ikiliikkuja, vaan se tarvitsee tuekseen muita järjestelmiä, kuten puulämmityksen. Tämä täytyy huomioida kokonaishintaa laskettaessa. Eli vaikka maalämpöpumppu on aluksi kalliimpi, se ei pohjoisen oloissa vaadi rinnalleen muita täysipainoisia lämmitysjärjestelmiä kovien pakkasten varalle. Peruskalliossa riittää aina lämpöä, ilmassa ei. Maalämpöpumppu on tehokkaampi ja varmempi kuin poistoilmalämpöpumppu, mutta maksaa itsensä etenkin pienissä taloissa takaisin hitaasti

Itse valitsisin mieluummin tavallisen ilmalämpöpumpun ja kevyen sähkölämmitysjärjestelmän siihen rinnalle

Koska olen törmännyt moniin kuluttajien valituksiin koskien poistoilmalämpöpumppuja, en itse edes harkitse sellaisen hankkimista mökille. Myyjien lupaukset eivät ole aina täyttyneet ja asennuksissa on ilmennyt kummallisuuksia. Hyvä tavallinen ilmalämpöpumppu yhdistettynä kevyeen sähkölämmitysjärjestelmään on minusta tehokkaamman ja varmemman tuntuinen ratkaisu. Tällöin ei perusinvestointikaan kasva päätä huimaavaksi.